SAHABAT

Published August 15, 2009 by wana93

Sahabat. Sukar mencari sahabat yang rela bersuka dan berduka bersama kita. Sukar mencari sahabat yang sentiasa mengingatkan kita di kala lupa dan alpa mula mengelilingi kehidupan kita. Sukar mencari sahabat yang ikhlas dan tulus mencurahkan kasih dan sayangnya untuk kita. Sukar menemukan sahabat yang benar-benar mengajak kita ke Syurga-Nya.

1.Pergaulan Sebenar :

Daripada Abu Musa al-Asy’ari r.a. Nabi s.a.w bersabda: “Orang yang bergaul dengan orang yang soleh dan orang yang bergaul dgn orang yang jahat ibarat orang yang membawa kasturi dan orang yang menghembus alat menyalakan api. Orang yg membawa kasturi sama ada ia memberikannya kepada kamu,atau kamu membelinya,atau mendapat bau yang baik. Manakala orang yang meniup alat menyalakan api,sama ada ia akan membakar pakaian kamu atau kamu mendapat bau yang busuk.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

2.Bersahabat Dengan Mukmin :

Daripada Abu Said al-Khudri r.a.,Rasulullah s.a.w bersabda: “Janganlah kamu bersahabat melainkan dengan orang mukmin; dan janganlah orang tidak bertakwa memakan makanannya (makanan yang tidak halal) melainkan makanan orang yang bertakwa (makanan yang halal).” (Riwayat al-Hakim)

3.Pilih Sahabat Terbaik :

Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w bersabda: “Seseorang insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya. Maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat.” (Riwayat al-Tirmizi dan al-Hakim)

4.Sahabat Terbaik :

Daripada Abdullah bin Amr r.a., Rasulullah s.a.w bersbda : “Sahabat yg terbaik di sisi Allah adalah sahabat yg paling banyak berbuat baik kepada sahabatnya.” (Riwayat Ahmad dan al-Tirmizi)

Tanda sayang seorang Muslim pada saudaranya ialah apabila dia menyampaikan kebenaran agar diri dan saudaranya itu terlepas daripada azab-Nya di sana. Lebih indah lagi apabila mekarnya suasana berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran.. 🙂

Advertisements

One comment on “SAHABAT

 • shbt yg baik umpama minyak wangi…….bila kita brkwn dgnnya,kita juga akn mndpt tempiasnya…jadi,pilihlah shbt yg bleh bwk kita ke jln ALLAH

 • Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: