SAHAM KE NERAKA

Published May 2, 2010 by wana93

Anda ada saham? Saham ni tak beri kita keuntungan, malah, kerugian! Berikut disenaraikan beberapa perkara yang boleh menghumbankan sesiapa yang mempunyai satu atau lebih ciri-ciri berikut ke neraka  :

  • Syirik kepada ALLAH iaitu menyekutukan ALLAH dengan sesuatu sama ada dalam rububiyyah, uluhiyyah mahupun nama-nama dan sifat-sifatNya. ALLAH berfirman maksudnya, “Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya surga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolong pun.” (Surah al-Ma’idah : 72)
  • Kufur kepada ALLAH, para malaikat, kitab, rasul, hari akhirat, qada’ dan qadar ALLAH.
  • Mengolok-olokkan ALLAH, agamaNya atau RasulNya, benarlah firman ALLAH yang bermaksud, “Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (tentang apa yang mereka lakukan itu), tentulah mereka akan menjawab: “Sesungguhnya kami hanyalah bersenda gurau dan bermain-main saja”. Katakanlah: “Apakah dengan Allah, ayat-ayat-Nya dan Rasul-Nya kamu selalu berolok-olok?” (Surah al-Taubah : 65)
  • Mencaci ALLAH, agama Islam, atau rasulNya iaitu mencela, mengaibkan atau merendahkan.
  • Berhukum dengan selain daripada hukum ALLAH dengan keyakinan bahawa hukum yang dibuat itu lebih besar atau sama dengan hukum ALLAH. ALLAH telah berfirman yang bermaksud, “Karena itu janganlah kamu takut kepada manusia, (tetapi) takutlah kepada-Ku. Dan janganlah kamu menukar ayat-ayat-Ku dengan harga yang sedikit. Barang siapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir.” (Surah al-Ma’idah : 44)
  • Munafik iaitu apabila sesorang menyembunyikan kekafirannya di dalam hati tetapi secara lahiriah seorang muslim. Ini jelas dalam firman ALLAH, maksudnya, “Sesungguhnya orang-orang munafik itu (ditempatkan) pada tingkatan yang paling bawah dari neraka. Dan kamu sekali-kali tidak akan mendapat seorang penolong pun bagi mereka.” (Surah al-Nisa’ : 145)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: