AIR MATA KESEDIHAN

Published April 13, 2013 by wana93

Terkadang, bila hati disapa rasa sedih, bila jiwa dilanda duka lara, maka, pasti kita akan rasa kurang bersemangat. Kadang-kadang, kita cuba pura-pura kuat dengan menaip atau menulis atau bercakap kata-kata semangat pada insan lain. Walhal, ianya untuk diri kita sendiri! Kita cuba mahu bangkit dengan menjadikan diri sendiri sebagai pemangkinnya! Dan bila Allah mahu campakkan rasa sedih dan duka itu pada diri kita, maka pasti! Pasti akan hadir juga air mata yang mengalir hiba.. :”)

Sahabat sejati.. :)

Sahabat sejati.. 🙂

Kita tahu, apa yang perlu kita lakukan tatkala rasa duka nestapa itu hadir dalam hidup. Ya, kita tahu! Tapi, kita juga mahu rasa dinasihati dan diberi kata-kata semangat. Kerana kita perlu! Kita juga manusia biasa yang amatlah rapuh jiwanya. :”)

“Tak tahu kenapa, tapi, hati ini kuat mengatakan yang anda sedang mempunyai masalah. Mungkin ya, mungkin tidak. Apapun, moga kuat! Sebenarnya, ujian yang Allah berrikan pada kita terlalu kecil jika nak dibandingkan ujian para nabi, sahabat-sahabat..sangat kecil! Apapun, kita tak boleh nak ubah takdir..tapi kita boleh MERESPON takdir dengan cara yang baik. Contoh : Dengan tak marah-marah..

Cuba baca kisah Saidina Uthman. Beliau difitnah,dituduh,dicaci maki waktu zaman pemerintahannya. Tapi, betapa mulianya hati dia. Dia tak marah! Malah dia bersabar dan masih mempertahankan agama Allah sehingga beliau dibunuh. Sangat sedih kalau baca sejarah Saidina Uthman.

Kadang-kadang, kita kata kita ni sabar. Sebenarnya, kalau kita nak tahu TAHAP kesabaran kita, waktu kita diuji.. Kita boleh nilai diri kita sejauh mana kesabaran kita..”

Itulah nukilan semangat yang diberi oleh seorang sahabat sejati saya yang sangat jauh jaraknya dengan saya tetapi hati kami sangat dekat dan saling bertaut. Saya sayangkannya kerana Allah!

Terkadang, kita tahu semua itu. Tetapi, kadang-kadang, kita perlu insan-insan terdekat untuk memberitahu kita! Untuk memberi semangat pada kita! :”)

Jangan bersedih lagi ya! Kadang-kadang, diri kita ni rasa bersendirian, tapi, kalam-Nya sentiasa mengingatkan kita bahawa kita punya Dia sebagai Tuhan dan juga peneman 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: