USAHA KECIL BUAT UMMAH

Published November 15, 2016 by wana93

Bismillah.

Assalamualaikum semua. Semoga kalian berada dalam keadaan sihat jasad dan sihat iman sentiasa.

Pertama sekali, mari sama-sama ringankan lidah untuk mengucap tahmid pada-Nya. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

DARIPADA NIAT MENJADI BAKTI

Di kesempatan ruang masa yang ada ini, ingin saya kongsikan sesuatu kepada pembaca semua, khususnya yang mengenali saya di alam blogging ini atau di alam realiti.

Dahulu, saya memang mempunyai impian untuk ada buku sendiri, memandangkan saya ni jenis yang suka dan minat menulis. Saya juga jenis yang ulat buku juga mungkin. Saya suka menulis tentang apa yang berlaku di sekeliling saya, pengalaman sekeliling dan diri serta perjalanan liku yang dilalui. Saya suka berkongsi apa yang saya rasa ada manfaatnya. Mudah-mudahan.

Bila melangkah ke alam universiti, saya bertemu dengan sahabat yang juga sekepala dengan saya. Jenis yang suka menulis dan membaca serta ada blog sendiri juga. Kami menjadi rapat. Tak sangka, dia juga punya impian seperti saya untuk ada buku sendiri yang mengumpulkan hasil-hasil penulisan cerpen kami.

Selesai saja belajar, saya bersama 4 sahabat berbincang dan merancang strategi untuk menerbitkan sebuah buku ‘self-publish’. Niat kami, ingin menyumbang sesuatu sebagai hadiah buat manfaat ummah. Niat kami, ingin menyampaikan walau secebis kebaikan. Biar nanti, bila kami sudah dipanggil Ilahi, ada sesuatu yang kami tinggalkan pada ummah ini. Kami cuba walau usaha ini kecil saja jika nak dibandingkan dengan nilai dan usaha dakwah junjungan besar, Nabi Muhammad S.A.W. kita. Kami cuba melalui bidang yang kami minat.

Jadi, tarikh 14/11/2016, alhamdulillah, buku telah siap dicetak! Buku pertama dan sebagai langkah pemula bagi kami berlima untuk terus melangkah dan memperbaiki segala kekurangan dengan lebih baik lagi. InsyaAllah.

15037178_1823288347947288_7812815011412999855_n.jpg

APA KEISTIMEWAAN BUKU ITU?

  • Penampilan dua penulis blogger muda di dalam satu buku!
  • Memuatkan 13 cerpen santai berbentuk tarbiah!
  • Menampilkan 13 kisah yang diinspirasi daripada kisah benar!
  • Kisah berkenaan isu dan permasalahan sosial seperti gejala sosial, LGBT, dan banyak lagi, khususnya buat golongan remaja!
  • Berkisarkan liku dan cabaran yang perlu dihadapi oleh muda mudi dalam mengharungi usia sebagai seorang Muslim!
  • Istimewa 3 karya illustrasi tarbiah khas untuk anda!

14993335_1823288357947287_5026274645948954378_n

Belum lagi saya buka untuk order, tapi dah ramai yang bertanya tentang buku tersebut. Alhamdulillah.

Saya tak janjikan kesempurnaan pada buku pertama ini. Kerana, mentor saya pernah berpesan, daripada hasil pertama kita akan lihat banyak kelemahan. Itu adalah proses pembelajaran untuk tambah baik dan ‘upgrade’ lagi. Kalau kita nakkan semuanya sempurna, memang takkan terbitlah buku nampak gayanya.

Buku ini mungkin ada kekurangannya tersendiri. Cuma, itulah, saya dan sahabat-sahabat sentiasa berbalik pada niat kami. Bukan mahu cari populariti, bukan mahu cari nama dan dikenali, bukan mahu mengejar kaya dan pelbagai alasan duniawi lagi.

Niat kami adalah ingin meninggalkan sesuatu yang bermanfaat buat ummah khususnya remaja dalam apa yang kami minati dan ingin dalami sebelum kami yang pergi meninggalkan bumi ini. Kami juga berharap agar para muda-mudi dan remaja khususnya pelajar universiti dapat memiliki dan membaca buku ini.

Saya dan team Hamare cuba meletakkan harga yang murah dan berpatutan, namun, kami terikat dengan kos cetakan yang semakin bertambah. Kami bukan daripada kalangan yang sudah punya pendapatan tetap. Kami masih bekerja sementara, mencari pengalaman di sana sini dan masih menggali ilmu. Jadi, kami usaha yang termampu untuk menghasilkan sebuah buku ‘self-publish’. Asalkan kami ada sesuatu untuk ummah. Buku ini kecil nilai usahanya jika ingin dibandingkan dengan usaha dakwah Nabi suatu ketika dahulu. Tapi, kami usaha menjadi solusi. Kami cuba menyusun rapi perancangan untuk projek dakwah Hamare.

15094264_1823288391280617_472569855113419707_n

KENAPA #PROJEKDAKWAH?

Kerana kami ini berjiwa besar dan punyai misi yang besar juga. Bukan sekadar mahu pembaca membaca buku, malah, ingin mengajak pembaca untuk infak sekali. Sama-sama dapat pahala. Syok kan?

Bagaimana?

New Timeline FB.jpg

Sebahagian daripada hasil jualan yang kami dapat melalui buku ini, akan disalurkan untuk projek-projek dakwah yang telah kami rancangkan seperti sumbangan pembinaan tahfiz/madrasah yang ada di Malaysia, sumbangan infak untuk pembangunan ummah, sumbangan anak yatim dan yang berkaitan dengan perkara ummah. Kita tak perlu tunggu kaya untuk memberi sedikit sumbangan. Cukuplah bekerjasama mencari solusi untuk terus dapat menyumbang walau sedikit, asalkan istiqamah dan ada usaha ke arah itu.

Jadi, tidak ada rasa rugi, malah, rasa beruntung kerana bukan saja memiliki buku, membaca intipati cerita yang diinspirasi daripada kisah benar, bahkan, dapat sama-sama menyumbang ke arah kebaikan dan manfaat ummah insyaAllah. Kami juga dalam peracangan untuk kolaborasi dalam hal-hal kesukarelawan yang melibatkan turun ke lapangan seperti gelandangan dan lain-lain lagi. Doakan misi kami ini. Segalanya akan di’update’ di page Hamare jika dapat dilaksana nanti.

Selain itu, jika selepas ini ada permintaan tambahan cetakan lagi, insyaAllah, dengan bajet yang ada, kami ingin berikan secara PERCUMA kepada beberapa asnaf yang pernah terlibat dengan masalah sosial seperti LGBT, zina dan sebagainya untuk memberi sedikit pembacaan rohani dan motivasi buat jiwa-jiwa mereka. Untuk cetakan pertama ini, kami telah peruntukkan sebanyak 20 buah buku PERCUMA untuk diberi kepada perpustakaan sekolah dan universiti kami serta beberapa asnaf. Doakan moga kami terus melangkah laju dan maju untuk ummah!

Doakan, moga usaha kecil buat ummah ini, Allah kira dan diterima sebagai bekalan pencen kubur. Jika nak kenali lebih lanjut, siapakah 5 sahabat di sebalik nama HAMARE ini, bolehlah beli dan miliki serta baca buku ini ya. Boleh juga hadiahkan buat sahabat-sahabat anda. Setiap pembelian akan diberi button badge Hamare secara PERCUMA. 🙂

14364647_1796636027279187_299662848982486608_n

Maklumat lanjut, boleh lawat FB Page Hamare .

LIKE PAGE FB : Hamare
FOLLOW INSTAGRAM : Hamare.Official
FOLLOW TWITTER : @Off_Hamare
EMEL : projekhamare@gmail.com

“Tanggungjawab yang kita ada lebih banyak daripada masa yang kita ada.”

PENCARI CINTA ILAHI, Malaysia, Galaksi Bima Sakti.

One comment on “USAHA KECIL BUAT UMMAH

  • Tahniah team Hamare..!
    Terbaik..!

    Nanti sy nk mesej ye utk booking buku..
    nakkk..
    lama dh asek baca blog je, nak baca buku penulis blog pula..

    All the best to you all 🙂

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: