HAMBA ALLAH

upin dan ipin

Bismillah. Alhamdulillah. Terima kasih sebab sudi singgah, melawat dan membaca blog ini. Di sini, saya kongsikan serba sedikit tentang diri saya sebagai ‘taaruf’ seorang blogger kepada para pelawat dan pembaca. ๐Ÿ™‚

Nama : Noor Syazana Binti Abd Hamid

Pengajian/Kelulusan/Pekerjaan :

1) Tadika Islam Ikhwan, Kg Delek Kanan, Klang, Selangor.

2) Sekolah Rendah Integrasi Islam Al-Farabi (Tahun 1-2)

3) Sekolah Rendah Kebangsaan Telok Gadong (Tahun 3-6) dan Sekolah Rendah Agama Sungai Udang (Tahun 3-6)

4) Sekolah Agama Menengah Sultan Hisamuddin Sungai Bertih, Klang (Tingkatan 1-5)

5) Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin, Kg Jawa, Klang (Tingkatan 6 STAM). (2011)

6) Pernah menjadi guru sementara selama 8 bulan di Sekolah Rendah Integrasi Islam Al-Farabi, Kg Delek Kiri, Klang, Selangor sebelum melangkah ke alam universiti. Mengajar subjek Sirah, Bahasa Melayu dan Bahasa Arab. (2012)

7) Kini, merupakan mahasiswi Tahun 3, Program Sarjana Muda Pengajian Akidah dan Agama di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). (2012 hingga 2016)

Asalย : Selangor Darul Ehsan.

Pencapaianย :

1) Pernah memenangi tempat ke-3, Tafsir untuk Kemahiran Amal Islami peringkat sekolah menengah. (2008)

2) Pernah memenangi tempat pertama bagi pertandingan menulis cerpen, anjuran sekolah menengah. (2009)

3) Pernah memenangi tempat ke-2, pertandingan Catur peringkat sekolah menengah. (2010)

4) Pernah menghantar puisi dan disiarkan di majalah sekolah dan blog Iluvislam.com. (2010)

5) MC Seminar Kebangsaan Pengajian Akidah dan Agama (SIGMA 3), USIM. (2013)

6) Setiausaha untuk program ‘TIE-IT-UP’ di bawah pimpinan Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM), USIM. (2013)

7) AJK Unit Pembangunan Insan dan Kerohanian di bawah AJK Batch Tahun 2 (GEN 4), Pengajian Akidah dan Agama, USIM. (2013/2014)

8) Raisah untuk Liqa Universiti di bawah anjuran Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM), USIM. (2013 sehingga kini)

9) AJK Lajnah Mahasiswa dan Pelajar, di bawah Pemuda Masjid Ahmadi (PEDAMAI), Rantau Panjang, Klang, Selangor. (2014)

10) Setiausaha Seminar Antarabangsa Pengajian Akidah dan Agama (SIGMA 4), USIM. (2014)

11) Timbalan Pengarah Seminar Pengukuhan Akidah 1.0 & 2.0, USIM. (2014)

12) Setiausaha Simposium Perubatan dan Amalan Khurafat Dalam Masyarakat Islam 2015 Peringkat Kebangsaan, USIM. (2015)

13) Raisah Lajnah Dakwah dan Tarbiah, Pemuda Masjid Ahmadi (PEDAMAI), Rantau Panjang, Klang, Selangor. (2014/2015)

14) Exco Khidmat Masyarakat, Persatuan Mahasiswa Pengajian Akidah dan Agama (PERWADAH), USIM. (2014/2015)

Bloggerย : Pencari Cinta Ilahi (wana93.wordpress.com)

Cita-cita :ย Di dunia > 1) Pendakwahย ย ย ย ย ย  2) Pensyarah/Guru ย  ย  ย  3) Penulis

ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  Di akhirat > Nak menikmati syurga Allah dan bertemu denganNya

Sekolah Menengah (Tingkatan 1-6) :

1) 2006-2010 (Tingkatan 1-5)

SAMHSB tercinta

SAMSH SG BERTIH

2) 2011 (Tingkatan 6 STAM)

SAMTSH KG JAWA

Tempat pengajian :

Doakan saya, semoga ilmu dan kefahaman saya bertambah sepanjang saya menuntut di sini. ๐Ÿ™‚


PERINGATAN BUAT HATI :

1) Jangan sesekali kita serahkan semua kasih dan sayang kita pada insan yang belum bergelar suami. Berhati-hatilah dalam menjaga hati.

2)ย ALLAH IS ENOUGH FOR ME .. ALLAH itu sudah lebih dari cukup..ย :)

3) Carilah cinta Ilahi, sibukkan hatimu dengan zikir pada Ilahi, ย kelak, pasti cintamu itu akan menemukanmu dengan cinta manusia yang sudah direncanakan-Nya..

4) Say no to maksiat! Say ‘NO’ to couple! Say ‘YES’ to nikah! ^^

la takrabuzzina

say no to couple

love

icon_iluvislam

I LOVE ISLAM. YOU ALL?? I HOPE THAT WE TOGETHER CAN LOVE OUR ISLAM. AND I HOPE THAT WE CAN BE A MUSLIM THAT SHOWS ISLAM IN OUR DAILY LIFE. :’)

Saya hanya manusia biasa yang serba berdosa dan serba tak sempurna. Yang mahu menyebarkan Islam melalui tinta pena melalui blognya. Yang mahu berkongsi dan menyampaikan sesuatu yang bermanfaat melalui blognya. Andai ada salah dan silap, mohon tegur dan betulkan. Andai ada terkasar bahasa, mohon maafkan diri yang sentiasa alpa ini. Semoga bermanfaat isi yang dikongsi dalam blog ini.

Semoga blog ini mampu menjadi ‘pencen kubur’ saya, bilamana saya tiada lagi di dunia ini. Moga Allah redha. ๐Ÿ™‚

 

Let us strive for mardhotillah! ๐Ÿ™‚

Salam ukhuwah fillah… ! ^_^

62 comments on “HAMBA ALLAH

      • waalaikumussalam.. ๐Ÿ™‚
        alhamdulillah, syukur pada Allah.. ๐Ÿ™‚
        semoga bermanfaat.. ๐Ÿ™‚
        sila tegur dan nasihat andai diri ini tersasar dari kebenaran..

        hati yang merasa ‘kesan’ dan ‘sedar’ itu adalah kerana-Nya..
        blog ini, saya sendiri, mungkin, sebahagian daripada medium-Nya.. ^^

        moga Allah redha kita.. ๐Ÿ˜€

  • assalamualaikum…alhamdulillah..hrp2 anda truskan dhn usha anda untuk berdkwah trutamanya kpd skola yg trcnta..di hrp taun dpn skola kita akn mkin kuat dakwahnya trutama dlm mnjlnkn amar makruf n nahi mungkar…smoga brjaya dan smoga mndpt kredaan allah..amin..

  • lagi satu,smoga brjaya dlm pekse sma yg bkl dtg…tp bila dah dpt kptsan yg bgus,jgn pula lupa siapa yg mmberi nikmat tu…moga2 anda dpt apa yg di hajatkan…salam

  • waalaikumussalam warahmatullah..
    tengkiu ats lawatan anda dan s0k0ngn utk bl0g nie..
    insyaALLAH..
    same2la kite berd0a agr mndpt kejayaan duniawi dan ukhrawi..
    jihad fisabilillah..
    ๐Ÿ™‚

  • waalaikumussalam warahmatullah..
    amin ya rabbal alamin..
    sm0ge kite sume mjd muslimin n muslimat yg cmrlg dunia n akhirat..
    salam ukhuwah fillah buat anda sume..
    ;p

  • Bagus ๐Ÿ˜€

    Mudah2an niat dan usaha yang baik ini diganjari ALLAH subhanahu wataโ€™ala.

    Teruskan berdakwah melalui blog ini. Ia bakal menjadi amal jariah dan bekalan buat kita tatkala kita semua dibangkitkan nanti.

    Selain tips2 remaja, subjek2 SMA yang dipelajari juga boleh dijadikan santapan rohani buat tatapan pengunjung blog ini. Ulasan dan huraian terhadap apa yang dipelajari boleh mendatangkan lagi kefahaman buat diri sendiri.

    Jangan berhenti dari menulis. Istiqamah. Setiap perbuatan kita dicatit oleh Malaikat yang mencatit. Di kala bertemu Tuhan, kita mungkin beroleh keuntungan, insyaALLAH.

  • insyaAllah ustaz..
    syukran kasiran c0z bg semangat dan d0r0ngan buat diri ini terus maju,insyaAllah..
    sem0ga kebaikan yg x seberapa ini diterima olehNya dan mndpt gnjaran baek kelak..
    sm0ge kite sume ber0leh keuntungan dan kebahagiaan hakiki tika bertemu Tuhan kelak..
    sy akan cube utk istiqamah..
    i d0 ๐Ÿ™‚

  • gle ar aq tabik kw2 kt ko…
    kt skul aq pn xde yg cm ko lau ada pn aq rse set2 pai je…
    2 pn x sume….
    arju an tanjahu pi hayatika wa dunia wa akhirat….

  • dn ingatlah…jika kita berniat ingin lakukan kebaikan maka persiapkanlah dirimu menerima sgla dugaan dn cbran spnjg hayatmu…kerna itu lah yg d alami oleh para nabi,siddiqin,syuhada dn solihin…brg sape yg bersabar maka dia akn mengecapi kemanisan iman yg x penah dia rasai…insyaALLAH..

    • insyaALLAH..
      syukran..
      doakanlah smoge kita sume diberikan ketabahan, kesabaran dan kekuatan dlm menempuh dugaan dan cabaran yg mendatang..
      smoge dapt kite merasai halawatul iman..
      ๐Ÿ™‚

      • insyaAllah kita akn selalu brkunjung kt blog ni yg kita rasa dkt dgn isu,situasi dn khidupn remaja. yg pnting ianya,bg pringatan yg brmanfaat tuk kita semua.. ๐Ÿ˜‰

  • salam…
    salam ukhuwah
    minta kebenaran singgah …..
    syukran …
    banyak beri sy kesedaran…
    teruskan mujahadah ya….
    sama2 kita mngejar cinta Allah

    • waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh..
      boleh, silakan dan dialu-alukan..
      sebarkanlah mana yang baik dan bermanfaat untuk kita semua..
      mudah-mudahan, kita sentiasa dianugerahi hidayah dan petunjuk Ilahi..
      insyaAllah..
      syukran.. ๐Ÿ™‚

    • waalaikumussalam..
      salam ukhuwah fillah juga ya ukhti Alamul Huda.. ๐Ÿ™‚
      terima kasih sebab sudi melawat dan membaca perkongsian ini..
      moga blog ini bermanfaat dan memberi kebaikan buat ukhti ye..

    • waalaikmussalam warahmatullahi wabarakatuh ya Nur afifah..
      syukran.. ๐Ÿ™‚
      salam ukhuwah dari saya, Syazana.. ๐Ÿ˜‰
      semoga perkongsian ilmu dalam blog ni memberi manfaat dan kebaikan utk kita semua..
      semoga diredai-Nya.. ๐Ÿ™‚

  • Assalamualaikum..
    alhamdulillah masih ade muslimah yang sekental saudari..
    semoga tetap utuh memperjuangkan Islam..
    bangga dengan agama yang awk anuti..
    sesungguhnya Islam adalah agama terbaik..
    salam ukhwah..

  • Memgapa ada perlu saham kubur, terputus hubungan seseorang anak adam kala roh telah meninggalkan jasad.. Ingatlah dunia ini hanya persingahan semata2.. Bila mana kamu mati tiada lagi tempat persingahan kedua atau ketiga.. Kamu akan terus kepada pencipta kamu jika sekiranya ibadah serta penyerahan diri kamu tepat mengikut kehendak Yang Maha Pencipta.. Jajarilah tujuan kamu dijadikan di muka bumi ini..

  • Ustazah syazana,ini murid ustazah dahulu, masa sekolah al _ farabi tapi ustazah x ajar saya, blog, ustazah akan membantu saya kerana cinta bukan segalanye dlm hidup ini. OKK, kalau panjang umur kita jumpa lagi. Semoga ustazah berjaya dlm hidup.

  • Assalamualaikum akak.. Saya nak tanya.. Boleh ke masuk form 6 stpm di samtsh jika tak ada arab spm? Saya cuma ada asas masa pmr jee tapi saya memang nak ambil aliran agama utk stpm.. Mohon penjelasan..

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: